РТАЊ - НАДАХНУТИ ТЕКСТОВИ О РТЊУ
Ртањ као духовни просторРтањ - планина која инспиришеПланину Ртањ не посматрам као географски простор који је записан у картама, јер он је то понајмање,
Ртањ је у ствари оно што тајно постоји у свакоме од нас и што још увек нисмо открили...
Не сматрам га планином , него унутрашњим простором...

Ртањ је ваш унутрашњи простор, Ртањ је у суштаствености једно сасвим специфично стање ума.

Вечни Ртањ није географски, већ духовни простор који припада свима...

Ртањ је као неки дијамант.
Дијаманата никада нема на хиљаде, као других каменчића и камења.
Један дијамант сасвим је довољан...

Аутор прилога: РтањДобреНаде


АрТањ – Планина Која СветлиРтањ - очување традиције


Предање Ананде Перуна Белобора, исприповедано на светим водама Словенског Дунава, у позну јесен 7520. године.


Подно Планине Која Светли, што се АрТањ зваше, у три се прстена светлосна кружно простираше Света Земља АрТанија, у којој обитаваху Посвећени ВедСрби, сушти потомци Ведских Богова, чувари Древних Знања, усаображени са Пупком Света.

Из Језгра АрТња, из Бића Што Исијава Сушто, бризгао је без престанка Вечан Живот, што се у Дух и Дах Сварожницом узвођаше до Језгра Звезданих Јата, а отуда се, опет, Сварожницом низвођаше до Пупка АрТаније, запљускујући у три прстена светлосна Земљу АрТанију, обесмрћујући, из трена у трен, сва бића сушта Свете Земље Сварогове.

Све се ово збиваше у Златно Доба Стриборије, пре седамдесет и пет векова, када су се на Небу АрТамије могла видети Три Сунца Поноћна, која бејаху васаображена са Великим Духом Стварања.

Све тада бејаше девичански чисто и прозрачно, прожето Милином и Дивотом Створитеља, а сва бића сушта светлуцаху и титраху плаветном светлошћу Перунових вагрених стрела, што се Доњим Небом преплитаху и распршиваху творећи Сваргино Поље Дејственог Штита.

На Свету Земљу АрТанију, подно Планине Која Светли, могли су само Они Који Су Посвећени да кроче и да обитавају у Милости Триглава Великог.

Они Који Су Посвећени били су, устини, чуварима Мајке Земље, и носиоцима Древних Знања што су се само у АрТанији чувала и Живим Словом преносила са колена на колено унутар Кола Посвећених ВедСрба ПраАријеваца, који су изравно од Ведских Богова посвећени.

После многих векова ПраВасељенскога Сна, снова се буди Планина Која Светли, која се АрТањ зваше, призивајући Пробуђене и Освешћене, да се око Сваргиног Пупка саберу и усаобразе са Вечно Титрајућим Језгром Звезданих Јата.

Аутор текста: Драган Симовић


РТАЊ - на правом путуРтањ - на правом путу


Ртањ појачава оно што је у теби а што си добио рођењем, љубав, радост, смех , здравље. Лакше долазиш до онога што си изгубио временом живећи у оваквом наметнутом свету, у лудом и модерном животу. Нико нас није питао да ли желимо да живимо у таквом свету? Сада имамо избор. Да препород нађемо у себи и то покажемо себи и људима око себе, да постоји пут, другачији, искренији, лепши. Пут неког новог начина бивања. Ми само треба да им тај пут просветлимо, да могу да виде да то постоји, нешто друго .....живот заједништва, међусобног уважавања, толеранције, љубави, осмеха, здравља.

То је наша велика ствар (ако постоји нешто веће што можемо урадити и дати другима). Нико не мора да нас следи, да иде нашим путем. Ми само хоћемо другим да покажемо да нешто лепше, важније и другачије постоји, да им покажемо како се некада једноставно и весело живело. Како то може и сада у овом свету, у овом нашем времену. Како је леп живот у сарадњи са природом и својом околином, људима које нас окружују и које свакодневно срећемо, са биљкама, животињама, стварима . Они коју буду препознали нашу пут доћи ће на Ртањ.

Тада ће осетити и видети оно о чему ми сада пишемо и што радимо. Не очекујемо да ће сви видети, неки ће то видети и осетити у себи и око себе, а ко неће значи да још није спреман.

Аутор прилога: РтањДобреНаде