VAŠA PITANJA - NAŠI ODGOVORIPitanje:
Poštovani, godinama pratim dešavanja oko planine Rtanj i drago mi je da se tokom nekoliko prošlih godina mnogo toga pozitivnog uradilo na njegovom istraživanju. Rtanj je zaista neobična planina i vredna svakog truda. Zbog obaveza nisam na vreme bio u mogućnosti da rezervišem smeštaj za dešavanje koje organizuje centar duh Rtnja.

Surfujući sam video i vaše informacije o nekom saboru na Rtnju. Možete li mi više reći o čemu je reč? Da li je ista organizacija i da li preko vas mogu rezervisati neki smeštaj na Rtnju. Imate li neki savet ili predlog?

Unapred zahvalan i veliki pozdrav iz Novog Sada
radan.cuckovic@yahoo.com

Odgovor:
Sve informacije oko organizacije predstojećeg Sabora na Rtnju možete dobiti preko našeg info telefona: 065/28-45-631
odgovor postavio: Rtanj Dobre NadePitanje:
Kolika je visina planine Rtanj?
rtanjdobrenade1@gmail.com

Odgovor:
Visina planine Rtanj je 1565 m, kolika je nadmorska visina najvišeg vrha Šiljak.
odgovor postavio: Rtanj Dobre NadePitanje:
Gde se tačno nalazi Rtanj?
sitonijanadlanu@yahoo.com

Odgovor:
Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565 m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Do Rtnja se dolazi tako što se sa autoputa Beograd-Niš isključuje prema Zaječaru i onda dobrim skoro rekonstruisanim putem dolazi do Etno oaze Balašević gde se skreće desno. Odavde ima još 8 km do naselja Rtanj. Drugi način je iz pravca Sokobanje.


odgovor postavio: Rtanj Dobre NadePitanje:
Kakva je veza ove planine sa rtanjskim čajem?
rtanjdobrenade1@gmail.com

Odgovor:
Rtanj je poznat i po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i zakonom je zaštićeno, a od njih svakako je najpoznatiji rtanjski čaj (Saturea montana). Svake godine 7. jula, u okviru manifestacije „Sv Jovan Biljober“, organizuje se izlet do Rtnja, gde posetioci uz pratnju stručnih vodiča beru lekovito bilje na padinama Rtnja.
odgovor postavio: Rtanj Dobre NadePostavite nam pitanje: