ЕНЕРГИЈА
Пуњење енергијомЕнергија и животни елементи


Енергија или свест се манифестује преко пет елемената: земља, ватра, вода , ваздух и етар. Разумевање ових енергија доводи до подизања свести, као и до подизања енергије у бићима која схватају суштину ових манифестација. Пуњење неком од ових енергија можемо балансирати тренутан недостатак тог одређеног аспекта, али на дужи рок, једини исправан пут, је пут освешћивања сопственог бића, односно постојања у свим његовим аспектима.


Енергија земљеЗемља извор енергије

У прошлим временима није се постављало питање недостатка ове енергије, јер је самим начином живота човек био у сталном контакту са њом. У данашње време, међутим у донекле изолованој и вештачки урбанизованој средини многи људи пате од недостатка овог енергетског квалитета.


Начини попуњавања овог вида енергије:


1) Ходати бос по земљи, трави или песку у природи 30-60 минута на дан.

2) Зароноти шаке у земљу или исту трљати нежно између прстију 30-60 минута на дан. Овакво пуњење раде инстиктивно деца, као и свако ко се бави баштованством, сађењем дрвећа итд...

3) Котрљајте се по трави, земљи или песку у природи, баш као што сте то некада радили као мала деца. Ако то нисте радили, сетите се како то раде врапци у прашини или коњ на ливади... Ову вежбу гледајте да изведете са што мање одеће на себи. Радити 15-20 минута дневно
Од свих ових начина трећи је можда најпрактичнији, јер захтева најмање времена, лак је за извођење и некако је најприроднији. За његово извођење најбоље је када се нађе благо нагнут терен са меком травом и када се изводи у друштву.


Енергија ватреВатра као животни елемент

Елемент ватре је као енергетски аспект врло битан у сваком покретном бићу. У случају недостатка овог типа енергије осећамо се троми, статични, а не ретко и депресивни. Ако понекад осећате да вам нешто фали од горе споменутог, знајте да је дошло право време да се напуните енергијом ватре.


Начини попуњавања овог вида енергије:


1) Упали се ватра на обезбеђеном огњишту и цело тело се полако излаже ватри редом: прсти ногу, цеванице, колена, бутине...па све до врха главе. Када се стигне до главе лагано се сагне, тако да тело заузима прав угао и простор изнад глеве 30-80 цм се нациља да буде тачно изнад ватре. На овај начин се попуњава енергија ватре у целом телу.

2) Упали се већа ватра на косини брда, тако што се поређа камење са доње стране, да се жар не би котрљао наниже низ падину. Када пламен достигне висину 70-150цм. приђете лагано и мирно са горње стране ватре (изнад). Тад се затрчите и скачете директно кроз пламен. Не треба се нипошто бојати овог поступка, јер се онда у страху може погрешити, пошто је брзина скока и проласка кроз пламен толика да се ништа не може запалити. Ако се изводи по овој препоруци нико се неће опећи, а ефекти су врло видљиви већ у наредним данима. Извести најмање 15-20 скокова.

3) Овај начин се препоручује само за особе које се већ дуже времена баве собом и развојем своје свести. Представљен је у виду познатог ритуала ходања по жару, а праве инструкције нећемо овде наводити.
Од ова три начина препоручује се први, јер је он прихватљив за сваког, једноставан за извођење и не тражи неке специјалне услове. Попуњавањем овог елемента осећаћете се много живљи, некако ће вам све бити лакше да урадите и екстремитети ће вам постати лакши. Пробајте и осетићете и сами добробити овог једноставног енергетског пуњења.


Енергија водеВода у основи живота

Од свих видова енергије, на срећу човек је за сада најмање угрожен недостатком овог типа енергије. Разлог је врло једноставан и јасан: У данашње време сви имају воду спроведену до својих кућа и станова. Тако је она свакодневно доступна већини човечанства и свако може у било које годишње доба по свом осећају и жељи да се истушира. Оваквим редовним туширањем човек себи даје толико потребну енергију воде. Пороблем који је новијег датума, а који се најчешће појављује у вези дисбаланса овог типа енергије се односи на прекомерно туширање. Оваквим начином опхођења према сопственом телу спирамо огромну количину минерала са површине коже, а и додајемо прекомерно овај вид енергије. Туширање једанпут на дан сасвим је довољно да имамо довољно енергије воде.


Начини попуњавања овог вида енергије:


1) Пронађите негде у природи речицу са водопадом већим од два метра и чврстом подлогом на којој можете стајати док капи падају директно по вама. Ако имате могућности организујте себи овакав доживљај 7-8 пута годишње и видећете - осећаћете се као препорођени.

2) Пронађите чист и незагађен поток дубине 50-70 цм. Ходајте боси кроз њега и свремена на време умијте се, оперите руке и тело пом сопственом нахођењу и жељи у том тренутку.

3) Пливајте што више у мору, језерима и рекама. Било би добро да бар десетак дана годишње проведете купајући се у мору.
Најлакше је овде наравно препоручити трећи начин, јер већина људи ужива у купању и то им причињава велико задовољство. Као што је на почетку и наведено, с обзиром да овај аспект није толико угрожен довољно је пар пута у месецу негде запливати.


Енергија ваздухаВаздух и енергија живота

Елемент ваздуха је тренутно наш можда најугроженији елемент. То што смо сувише нервозни, напети и стално у некој врсти тензије можемо приписати управу недостатку овог врло важног вида енергије за наше бивствовање. Понекад с правом можете рећи да вам недостаје ваздуха, а онда се поставља питање како то решити, када већина становништва живи у високо урбанизованим и загађеним срединама.


Начини попуњавања овог вида енергије:


1) Ако живите у граду изађите до његове периферије, парка, језера или негде где је ваздух иоле чистији. По могућству возите бицикл или трчите како би ваздух и природно струјао око вас. Ако возите мотор нису препоручиве брзине преко 50км/сат. Најмање 10-15 минута свакога дана.

2) Ако дува лахор, поветарац, ветар, а да није претеране снаге, умирите се, зажмурите и препустите се миловању те струје ваздуха. Осећајте како вас она полагано додирује, опушта и умирује. Кад год има неког струјања ваздуха без обзира којим сте послом тада заокупљени, застаните на трен, препустите му се на 5-10 минута и видећете после тога све ће бити некако у другим бојама у вама и око вас.

3) Изађите у планину или на неко брдо и пронађите локацију где дува јужни ветар. Скините одећу у мери која вама одговара и пустите тај ветар да дува по вама. Овог пута ветар може бити и веће снаге, али без обзира на то он ће вас пунити својом енергијом и подарити вам прави душевни мир. Најмање 40 минута мировати на том одабраном месту
Најбоље је у случају енергије ваздуха применити начин наведен под бројем два. Он је врло приступачан, најчешћи и не захтева неки посебан ангажман на обезбеђивању додатних услова. Као што је наведено, овај аспект је изузетно угрожен и без обзира на околности у којима се налази свако би требао да настоји да одвоји што већи део свог слободног времена који би провео негде у чистој природи, у околини која није оптерећена издувним гасовима и хемикалијама из наших фабрика и постројења


Енергија етраЕтар и небо

Овај енергетски квалитет је најсуптилнији од свих пет . Његов недостатак изазива опсту конфузију, сукобе и малаксалост која се испољава без неког видљивог разлога. Његова уравнотеженост обезбеђује мир, љубав према свима и тежњу да човек напредује даље у сваком погледу. Пошто он у суштини представља небо, таква му је и основна енергија коју носи са собом.


Начини попуњавања овог вида енергије:


1) Одредити један део времена у току дана који ће бити само за вас. Посветити га тиховању, медитацији или било којој техници која вама одговара, а уноси ведрину и енергију у ваш систем. Битно је напоменути да се том приликом минимално треба ангажовати тело, односно дати му времена да из њега изађу све тензије и напетости које су се сакупиле. Упражњавати минимално 40 минута.

2) Отићи на неку лепу ливаду или чист енергетски простор и тамо у миру и тишини гледати у чисто плаво небо. Покушати уочити мале сребрне куглице које плове по том простору између вас и неба. Бити свестан да су те искричаве куглице енергија етра која вам је преко неопходна за ваше здравље и даљи развој. У дубини душе бити им захвалан.

3) Око себе у кући, на послу и уопште у околини у којој се крећемо избацити вишак материјалних ствари и допустити да се што већи слободни простори појаве око вас. Наравно најбоље је, да када год то можете, одете у природу и у њој на потпуно отвореном простору спонтано надокнађујете овај, тако преко неопходан енергетски квалитет.
Од ова три начина препоручује се као редовна свакодневна навика и активност онај под бројем један. Радом на себи квалитет етра ће се у вама поправити, а онда ћете увидети и сами како енергетски пакети других енергија такође добијају сваким даном на својој снази.


закључна препорукаУ каснијим фазама медитације, када сте савладали већ доста тога, мозете примењивати и неку од техника енергетског пуњења свих пет енергетских квалитета одједном. Овакав приступ надокнађивању одговарајућег аспекта једне или више енергија тада може сваки појединац на основу сопственог знања и развоја свести сам себи одредити.Аутор текста: Синиша Огњеновић