АКТУЕЛНОСТИ
РТАЊ - путевима освешћивањаУ последње време често нас питају шта је Ртањ? Зашто толико одушевљење при поласку ка Ртњ? Нама су други рекли на Ртањ се одлази са осмехом, а враћа са сузама у очима. Нисмо одмах разумели . То смо видели, доживели и осетили шта то значи. Ртањ је повратак у себе , у своје природно стање, да будеш оно што јеси, да не мораш да будеш неко друго. Осећај да припадаш негде у васиони, да си део космоса. Ртањ је мир, и спољашњи и унутрашњи. Место где се осећаш ко си , шта си .... да си део света, природе,..

Ртањ појачава оно што је у теби а што си добио рођењем, љубав, радост, смех , здравље. Лакше долазиш до онога што си изгубио временом живећи у оваквом наметнутом свету, у лудом и модерном животу. Нико нас није питао да ли желимо да живимо у таквом свету? Сада имамо избор. Да препород нађемо у себи и то покажемо себи и људима око себе, да постоји пут, другачији, искренији, лепши. Пут неког новог начина бивања. Ми само треба да им тај пут просветлимо, да могу да виде да то постоји, нешто друго .....живот заједништва, међусобног уважавања, толеранције, љубави, осмеха, здравља. То је наша велика ствар (ако постоји нешто веће што можемо урадити и дати другима). Нико не мора да нас следи, да иде нашим путем. Ми само хоћемо другим да покажемо да нешто лепше, важније и другачије постоји, да им покажемо како се некада једноставно и весело живело. Како то може и сада у овом свету, у овом нашем времену. Како је леп живот у сарадњи са природом и својом околином, људима које нас окружују и које свакодневно срећемо, са биљкама, животињама, стварима . Они коју буду препознали нашу пут доћи ће на Ртањ. Тада ће осетити и видети оно о чему ми сада пишемо и што радимо. Не очекујемо да ће сви видети, неки ће то видети и осетити у себи и око себе, а ко неће значи да још није спреман.

Шта је задатак Фондације? Да људе око себе окупи око нечег? За почетак то ће бити једноставне активности које ћемо ми започињати и у њима учестовати. Да покажемо другима како свако од нас може наћи свој пут и бити здрав, задовољан и срећан и то делити са људима око себе.

Активности Фондације ће бити накнадно објављене.Ртањ Добре НадеСрбско Духовно Језгро илити Ртањ Добре НадеБелим Србима, Ананди Перуну Белобору и Попу Стрибору од Сомбора, посвећујем ово песничко јасновиђење своје.

Уметнички и стваралачки покрет Ртањ Добре Наде јесте васпостављање Србског Духовног Језгра и Пут оздрављења и исцељења Бића Србства.

То је Пут повратка древним, исконским вредностима, које су темељ словесног, освешћеног и осмишљеног бивања и бивствовања; стваралачког живота и живљења са сврхом и смислом.

Уистини, Ртањ Добре Наде враћа човека на Вертикалу, на Божанску Усправницу; враћа га Божанском Бићу у Себи; враћа га Стварању и Стваралаштву као једином Смислу Присутности у Вечноме Тренутку.

Човек је створен да би био сутворцем са Створитељем, да би, усаображен са Великим Духом Стварања, и сам био творац и стваралац у Творцу и Ствараоцу.

Западна цивилизација, болесна од самога почетка и зачетка; цивилизација коју нису осмислила и стварала Божанска Бића оваплоћена у ведсрбским ПраАријвцима; цивилизација која у својој завршници показује ариманско и бесовно лице, лице грозоте тартарске и ужаса адског, посве је обесмислила живот словесног човека и убила сваки смислени порив у битију његову, исисавши и последњу кап животног сока у њему, остављајући иза себе љуштуру људскога рода и најгрознију грозоту пустоши.

Путовање западног човека завршава у понору, у понору без дна, у бесмислу и безнађу, у праисконом ништавилу језе и ужаса.

Западног пута више нема, и западно путовање се управо овде, у овоме трену, завршава.

Сваки слободан, словестан и освешћен Србин, дужан је, у овом одсудном часу, да спасава себе

и своје ближње.

Само снажним стваралачким духом, само свешћу и освешћеношћу, само јаком вером и божанским знањем, сваки ће Пробуђени Србин, Бели Србин ПраАријвац (онај који је успео да скине силне овоје таме са себе!), бити кадар, знати и умети, на прави начин, да служи Богу и Роду.

Нема сврхе више да приповедамо о западној цивилизацији, будући да та цвилизација више не постоји (ако је икада и постојала!) на Ступњу Словесности.

Сада се, пред нама, пред Белим Србством, отвара Нови Пут који води ка Животу и Светлости.

То је Пут повратка Створитељу, Пут усаображења и поновног рођења Одозго, Пут који нас узноси у више духовне светове Великог Духа Стварања.

Уметнички и стваралачки покрет Ртањ Добре Наде, можда, јесте последњи покушај да се васпостави Србско Духовно Језгро, те да се, у потоњи час, спаси Биће Србства од коначног пропадања и самопоништења.

Нека свако од нас, на свој начин и на своме путу, потражи, и препозна, самога себе!Аутор текста: Драган Симовић - Извор: СРБски ЖурналАрТањ – Планина Која СветлиПредање Ананде Перуна Белобора, исприповедано на светим водама Словенског Дунава, у позну јесен 7520. године.


Подно Планине Која Светли, што се АрТањ зваше, у три се прстена светлосна кружно простираше Света Земља АрТанија, у којој обитаваху Посвећени ВедСрби, сушти потомци Ведских Богова, чувари Древних Знања, усаображени са Пупком Света.

Из Језгра АрТња, из Бића Што Исијава Сушто, бризгао је без престанка Вечан Живот, што се у Дух и Дах Сварожницом узвођаше до Језгра Звезданих Јата, а отуда се, опет, Сварожницом низвођаше до Пупка АрТаније, запљускујући у три прстена светлосна Земљу АрТанију, обесмрћујући, из трена у трен, сва бића сушта Свете Земље Сварогове.

Све се ово збиваше у Златно Доба Стриборије, пре седамдесет и пет векова, када су се на Небу АрТамије могла видети Три Сунца Поноћна, која бејаху васаображена са Великим Духом Стварања.

Све тада бејаше девичански чисто и прозрачно, прожето Милином и Дивотом Створитеља, а сва бића сушта светлуцаху и титраху плаветном светлошћу Перунових вагрених стрела, што се Доњим Небом преплитаху и распршиваху творећи Сваргино Поље Дејственог Штита.

На Свету Земљу АрТанију, подно Планине Која Светли, могли су само Они Који Су Посвећени да кроче и да обитавају у Милости Триглава Великог.

Они Који Су Посвећени били су, устини, чуварима Мајке Земље, и носиоцима Древних Знања што су се само у АрТанији чувала и Живим Словом преносила са колена на колено унутар Кола Посвећених ВедСрба ПраАријеваца, који су изравно од Ведских Богова посвећени.

После многих векова ПраВасељенскога Сна, снова се буди Планина Која Светли, која се АрТањ зваше, призивајући Пробуђене и Освешћене, да се око Сваргиног Пупка саберу и усаобразе са Вечно Титрајућим Језгром Звезданих Јата.

Аутор текста: Драган СимовићРТАЊ – БОЖИШТЕ БЕЛИХ БОГОВА

Када у Сваргу уђох, нађох да је Ртањ, на Земљи најстарије,

Божите Белих Богова ВедСрба Стриборјана.

Ту се догодио бејаше Први ПраВасељенски Сабор Белих,

пре седамдесет и пет векова и двадесет година, у ноћи пролећне равнодневице.

Тада се на Ртањ, на беломе ветру, низведе висока раса Белих Вилењака,

којој се на чување повери Дивотна Мајка Земља.

Од високе расе Белих Вилењака и Земаљских Риђих Кћери,

после неког времена, изродише се ВедСрби Стриборјани, Велики Преци свих ПраАријеваца.

Од подножја до врха Ртња, постоји дејствена завојница што твори дванаест прстенова,

повезујући Пупак Света са Језгром Звезданих Јата.Аутор текста: Драган Симовић